Cost Estimator

SMST is een internationaal georiënteerde, middelgrote onderneming die systemen bedenkt, ontwerpt en bouwt voor de offshore markt en maritieme sector, waarbij de focus voornamelijk ligt op new energy (met name offshore wind). De onderneming levert o.a. systemen voor het veilig overbrengen van personeel en vracht vanaf schepen naar offshore installaties zoals windturbines.

SMST heeft het hele traject in eigen huis: van ontwerp tot productie, assemblage en testen tot wereldwijde installatie, service & aftersales. De SMST systemen zijn vooruitstrevend en continue in ontwikkeling. Vanuit Drachten gaan we dan ook voortdurend de technische uitdaging aan waarbij de circa 170 medewerkers de ruimte krijgen om mee te groeien in de ontwikkelingen.

Wie wij zoeken

Met de ambitie van SMST om onze producten continue te verbeteren en in algemene zin activiteiten omtrent de toekomst van ons bedrijf aan te moedigen, hebben we besloten om de scope zichtbaar uit te breiden met een focus op business management. Je werkt op de afdeling Functional Product Design. De teamfocus ligt op de bedrijfsplanning (strategisch), capaciteitsplanning, product- en prijsberekening, business programmatuur en het versterken en ondersteunen van bedrijfsprocessen. Binnen dit team zijn we op zoek naar een:

 

Cost Estimator

(40 uur p/w)

 

Wat je gaat doen

Als Cost Estimator maak je een duidelijk up-to-date kostprijsoverzicht van onze gehele productfamilie. Je bent verantwoordelijk voor de voorcalculatie van onze productie en projecten. Met jouw specialistische kennis en vaardigheden op het gebied van calculatie, samen met een multidisciplinair team, ben je verantwoordelijk voor het opstellen en onderhouden van passende kosteninzichten voor onze producten. Jij hebt een duidelijk beeld van de kostprijs van onze producten en positie ten opzichte van vergelijkbare bedrijven . Jij brengt structuur binnen de organisatie hoe wij onze producten moeten prijzen, je staat hierin in nauw contact met verschillende afdelingen binnen SMST. Je geeft advies en monitort en analyseert data om business cases en product- en projectberekeningen in te schatten. Deze functie is dus géén controllersfunctie. We zoeken kandidaten met een technische achtergrond die affiniteit hebben met de financiële kant van onze producten.

Je bent een belangrijke schakel tussen verschillende afdelingen wat betreft calculatie en prijzen. Je beantwoordt calculatievragen voor complete producten en onderdelen ervan. Je bent verantwoordelijk voor meerdere businesscases of projecten. We werken met een gedreven team en je krijgt alle ruimte om jouw toegevoegde waarde te ontdekken. Je krijgt je de kans om met een scherpe blik en kritische houding het verschil te maken.

De onderstaande werkzaamheden behoren o.a. tot je functie:

 • Je monitort onze interne processen zodat je tijdig- en de juiste input vanuit de afdelingen ontvangt;
 • Inzamelen van relevante (markt) informatie en dit gebruiken om een duidelijk beeld van de positie ten opzichte van de concurrentie en vergelijkbare bedrijven te bepalen;
 • In samenwerking met sales- en projectmanagement het beoordelen van product- en projectspecificaties op maakbaarheid en kostenniveau;
 • Je berekent en beoordeelt of het voordeliger is om producten zelf te bouwen of juist uit te besteden, hierin neem je mee de verschillende productiemethoden;
 • Het doorrekenen van prijsverschillen tussen een grotere seriematige productie of de productie van een klein aantal;
 • Het berekenen van de ontwikkelkosten en het verdelen van deze ontwikkelkosten over meerdere producten/orders.

Wat wij vragen

We zijn op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde collega die streeft naar hoogwaardige dienstverlening en zoekt naar verbeteringen. Je bent precies en zorgvuldig, je houdt je aan procedures. Je werkt goed samen en denkt en handelt vanuit een gemeenschappelijk belang.

Daarnaast heb je:

 • Afgeronde HBO opleiding richting Werktuigbouwkunde, (Technische) Bedrijfskunde of aanverwant;
 • Minimaal 2 jaar werkervaring in het vakgebied, bij voorkeur in een technisch project gedreven organisatie;
 • Accuraat en zorgvuldig met een gezonde interesse in data en data analysis;
 • Ervaring met een ERP-pakket is een pré, bij voorkeur met ISAH;
 • Ruime ervaring met Microsoft Office;
 • Je kunt snel schakelen in je werkzaamheden;
 • Zowel mondeling als schriftelijk goede communicatieve vaardigheden;
 • Goede beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift.

Werken bij SMST

Werken bij SMST betekent werken bij een speler op wereldniveau in een bijzondere maakindustrie met uitmuntende kennis op hoog niveau. Bij ons staan techniek en creatieve oplossingen bovenaan.

SMST heeft een informele en aangename werksfeer binnen een dynamische werkomgeving, wij houden van korte communicatielijnen. Bij SMST werk je niet alleen op abstract niveau aan producten, maar kom je letterlijk in aanraking met onze machines, omdat wij onze machines op dezelfde locatie produceren en testen.

Wat kun je verwachten

We zijn graag transparant over onze arbeidsvoorwaarden. Hieronder een opsomming van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden:

 • Goed salaris, passend bij de functie;
 • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer;
 • 38 vakantiedagen per jaar (op fulltime basis);
 • Pensioenregeling bij PMT;
 • Ruimte voor opleiding en trainingen;
 • De mogelijkheid om deels thuis te werken.

 

Voor recruitmentbureaus geldt het volgende: wij nemen alleen kandidaten in behandeling van recruitmentbureaus die wij expliciet hebben gevraagd om mee te zoeken. Kandidaten die door andere recruitmentbureaus worden aangeboden worden niet door ons in behandeling genomen.

...........................................................................................................................................................................................................

Interested? Send your letter with resume to:

Interesse? Stuur je brief en CV naar:

SMST Designers & Constructors BV
Att. HR Department
De Steven 53, 9206 AX Drachten
Tel. +31 (0)512 - 59 10 00
Email: recruitment@smst.nl

Please send your letter with resume in Dutch or English.
Je kunt je brief en CV in het Nederlands of Engels naar ons sturen.

Share this on